• Dialektus Fesztivál 2004
  • Dialektus Fesztivál 2007
  • Dialektus Fesztivál 2008
  • Dialektus Fesztivál 2009
  • Dialektus Fesztivál 2010

2002

 

Állandó támogatók

  • Nemzeti Kulturális Alapprogram
  • Magyar Mozgókép Közalapítvány
  • Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM)
  • Ferencvárosi Önkormányzat

Fődíj - Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának felajánlása

Csendország

Csendország

Rendező: Lakatos Róbert

 

Milyen jelentősége lehetne egy fényképezőgépnek egy tízéves kisfiú számára a Csend Országában? Mert a gondolatokat nagyon nehéz kifejezni jelbeszéd segítségével. Élményekről és érzelmekről szól ez a film.

 

MADE díj

Pilisi mész

Pilisi mész

Rendező: Szőnyi József

 

Pilisszántó a meszes tótok hazája. A mészégetés olyan mesterség, amit nem lehet iskolapadban tanulni, csak örökölni! Ez a film a fával égetett mész munkafolyamatait mutatja be eredeti, nem megrendezett körülmények között.

 

Uránia Nemzeti Filmszínház díja

Yao Prong - Ünnep a segítőszellem tiszteletére

Yao Prong - Ünnep a segítőszellem tiszteletére

Rendező: Vargyas Gábor

 

Vargyas Gábor, másféléves közép-viatnami terepmunkája végén, 1989 decemberében, egy 24 órás sámánszertartást rögzített egy brú faluban. Az eredetileg kutatási dokumentációnak szánt anyagból készült el ez a film.

 

Duna TV díja

A regéci vár alatt...

"A regéci vár alatt..."

Rendező: Ruszkai Nóra

 

A Regéci vár régészeti feltárása közben az egyébként zárkózott, kicsit gyanakvó helyiek déd- és nagyapáiktól hallott történetei is felszínre kerültek. Filmünk a regéciek kulturális emlékezetében fontos helyet elfoglaló, várhoz kapcsolódó mondák, mesés történetek mozgóképes rögzítésére vállalkozott. A miskolci Antropológia Tanszék 7 fős kutatócsoportja 1999 nyarán kezdte meg a négy évre tervezett, komplex kultúrakutató munkát Regécen.

 

Oklevél

Córesz

Córesz

Rendező: Groó Diana

 

"Magyarországon zsidó vagyok, Izraelben inkább magyar lennék." Húszas, harmincas éveikben járó zsidó fiatalok beszélnek identitásról, keresésről, gyökerekről.

 

S immár itt vagyok

"S immár itt vagyok"

Rendező: Moharos Attila

 

Fülöp Leventének a gyermekcselédek szolgasorsa jutott. Szülei alkoholisták, testvéreit beadták árvaházba. Ő viszont "szabad". Itt a paraszti munka megszokottan örök, a röghözkötött mozdulatok és mondatok archaikusan tiszták, a táj mozdulatlanul lenyűgöző. Az idő megállt és visszakanyarodott hősünk sorsában is, aki szolgagyerek lett az ezredvégi Európában.

 

Elismerés

Az eleven szellem

Az eleven szellem

Rendező: Somfai Kara Dávid - H. Kollmann András

 

A közép-ázsiai Kirgizsztánban az iszlám és a sámánizmus elemei elválaszthatatlanul összefonódnak, keverednek egymással. A film a szovjet örökség, az iszlám és a sámánizmus határfelületére indul a kulturális antropológia és a nyelvészet eszközeivel.

 

Farsang farkán

Farsang farkán

Rendező: Karácsony M. Erika - Barabás László

 

Az Erdélyben még élő farsangi szokások közül mutat be néhányat a film.

 

 

 

Történetek a boldogulásról

Történetek a boldogulásról

Rendező: Kőszegi Edit, Szuhay Péter

 

Gyermekláncfű, szekfűszedés, szilácskosár-készítés, vályogvetés, tolltépés, burítózás, mezgerelés, kupeckedés, állatszelídítés, guberálás, dohánytermesztés... Kétszer hat történet, amely tizenkét cigánycsalád hagyományos és új megélhetési formáit mutatja be.