• Dialektus Fesztivál 2002
  • Dialektus Fesztivál 2007
  • Dialektus Fesztivál 2008
  • Dialektus Fesztivál 2009
  • Dialektus Fesztivál 2010

2004

 

Állandó támogatók

  • Nemzeti Kulturális Alapprogram
  • Magyar Mozgókép Közalapítvány
  • Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM)
  • Ferencvárosi Önkormányzat

Mi az a Dialëktus fesztivál?

 

A magyar antropológiai és néprajzi filmek fóruma.

 

Mi az antropológiai film?

 

A dokumentumfilm egyik válfaja. Nem hagyományos ismeretterjesztés, oktató- vagy népszerű-tudományos film. Sokkal inkább egyfajta kommunikáció, közvetítés két világ, két kultúra, az ŐK és a MI között, legyen szó akár egy dél-amerikai indián rítusról vagy a moldvai csángók kulturális identitásáról. Tehát a világ megismerésének egyik lehetséges módja.

 

A két évente megrendezett fesztivál célja:

 

 

Az első fesztivál

 

2002 április 17-20-ig első alkalommal rendeztük meg a Dialëktus Fesztivált. A rendezvény helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház volt.

 

A rendezvényt mindenképpen sikeresnek tartjuk az alábbiak miatt:

 

 

Az Utazó Dialëktus Fesztivál projekt

 

Utazó Dialëktus Fesztivál - plakát

Az Utazó Dialëktus Fesztivál program keretében a fesztivál díjnyertes filmjeit vetítettük és közönségtalálkozókat szerveztünk az alábbi helyszíneken:

 

 

 

Dialëktus Fesztivál 2004.

 

Dialëktus Fesztivál 2004

2004 április 19-től 22.-ig ismét megszervezzük a rendezvényt az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Most legfőbb célunk az, hogy a "szakma" még szélesebb bevonásán túl valóban kilépjünk a nyilvánosság elé. Részletesebben:

 

 

Dialëktus Fesztivál 2004. - Diákfilm szekció

 

Dialëktus Fesztivál 2004. - Diákfilm szekció

2004-ben meghirdetünk egy külön versenyprogramot a hazai és a határon túli általános- és középiskolás diákoknak. Az általuk nevezett filmeket külön versenyeztetjük, külön zsűri bírálja el és az alkotókat külön díjazzuk. A szekcióra a médiatanárok bevonásával korosztályi közönséget szervezünk.

 

Úgy gondoljuk, hogy a két évente megrendezett Dialëktus Fesztivál hosszú távon is kiemelt szerepet játszhat Magyarország és az egész régió kulturális fejlődése szempontjából azáltal, hogy a nagy, nyugat-európai fesztiválok mintáját követve próbál fórumot biztosítani a magyar alkotásoknak.