• Dialektus Fesztivál 2002
  • Dialektus Fesztivál 2007
  • Dialektus Fesztivál 2008
  • Dialektus Fesztivál 2009
  • Dialektus Fesztivál 2010

2004

 

Állandó támogatók

  • Nemzeti Kulturális Alapprogram
  • Magyar Mozgókép Közalapítvány
  • Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM)
  • Ferencvárosi Önkormányzat

Szervezők

Füredi Zoltán

Füredi Zoltán (1968), fesztiváligazgató

 

Kulturális antropológiát, mongol szakot és videókommunikáció szakot végzett. A Palantír Film Alapítvány elnöke. Filmrendező, producer, az ELTE Kulturális Antropológia Tanszék óraadó tanára. A Dialektus Fesztivál alapító igazgatója.

 

 

 

Domokos János

Domokos János (1950). művészeti vezető

 

Magyar és néprajz szakokon tanult, 1994-ben végezte az ELTE Videokommunikáció szakát. Azóta filmezik. Dokumentumfilmeket, antropológiai jellegű és kísérleti filmeket készít. Munkái tükrözik a néprajzi-antropológiai tanulmányok hatását. 1997-ben megnyerte a Magyar Filmszemle dokumentumfilm nagydíját. 1998-2000-ben a Magyar Független Film és Videó Szövetség elnöke. A Dialektus Fesztivál másik alapítója.

 

 

Komlósi Orsolya

Komlósi Orsolya (1970), fesztivál koordinátor

 

Kulturális antropológiát és olasz szakot végzett. A Palantír Film Alapítvány munkatársaként rendezvényszervezéssel, kapcsolattartással, filmterjesztéssel, gyártásvezetéssel foglalkozik. A Dialektus fesztivál állandó szervezője.

 

Előzsűri

Domokos János néprajzkutató, filmrendező

Füredi Zoltán antropológus, filmrendező

Szeljak György, néprajzkutató

Diákfilm zsűri

Bérczessy Gergely filmkritikus

Ernyey Katalin antropológus, régész

Kozák Zsuzsa média pedagógus

Zsűri

Péterffy András (1946), a zsűri elnöke

 

Filmrendező, médiakutató, egyetemi docens. A Filmművészeti Főiskola rendező-operatőr szakán végzett, majd a Balázs Béla Stúdióban, a Budapest Filmstúdióban, a MOVI-ban és a Televízióban készítette filmjeit. Később a MOVI igazgatója, az MTV főszerkesztője és a Duna TV egyik elindítója volt. Jelenleg az ELTE Kreatív média kurzusának vezetője, valamint több más egyetem és főiskola oktatója.

 

Bán András (1951)

 

Műkritikus, 1973-1990 között az Élet és Irodalom képszerkesztője, 1982-1990 között a Magyar Nemzet munkatársa, 1993 óta a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszékének oktatója.

 

Klein Judit (1970)

 

Biológia és kémia, majd német és kommunikáció szakokon végezte tanulmányait. 1993-tól hét éven át a Magyar Rádió Német szerkesztőségének szerkesztő-műsorvezetője, miközben nemzetközi gyakorlatát olyan sajtóorgánumoknál szerezte, mint a Süddeutsche Zeitung vagy a müncheni ARD rádió. Jelenleg az MTV, Regionális, Kisebbségi, Határon túli Főszerkesztőségének főszerkesztő-helyettese.

 

Östör Ákos (1941)

 

Tanulmányait Magyarországon, Ausztráliában és az USA-ban végezte. Filmes-antropológusként terepmunkát folytatott az indiai Nyugat-Bengálban, valamint Szudánban és Tanzániában. Újszerű antropológiai látásmódja filmes körökben is komoly hatást gyakorolt. Jelenleg a Wesleyan Egyetem antropológiai és filmes oktatója. Egyik leghíresebb munkája a Robert Gardnerrel közösen készített Forest of Bliss (Az áldás erdeje) című film.

 

Tánczos Vilmos (1959)

 

Néprajzkutató, fő kutatási területe a népi vallásosság, ezen belül főleg a moldvai csángók szakrális folklórja. Számos esszégyűjteménye és tanulmánykötete mellett a 90-es évektől több néprajzi filmben szakértőként működött közre. Az Ahogy az Isten elrendeli című néprajzi dokumentumfilmet, amelynek szakértő-beszélgetőtársa volt, a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete a 2000-es év legjobb dokumentumfilmjének választotta.