• Dialektus Fesztivál 2002
  • Dialektus Fesztivál 2007
  • Dialektus Fesztivál 2008
  • Dialektus Fesztivál 2009
  • Dialektus Fesztivál 2010

2004

 

Állandó támogatók

  • Nemzeti Kulturális Alapprogram
  • Magyar Mozgókép Közalapítvány
  • Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM)
  • Ferencvárosi Önkormányzat

Fődíj - Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának felajánlása (300.000 Ft.)

Romani Krisz

Romani Krisz

2004, 50'

Rendező: Bódis Kriszta

 

Romani krís /romnyi, grast, krís/, azaz Cigány törvény /asszony, ló, döntés/. A film a, Magyarországon már csak legendának hitt, romani krís "nyomában jár". Békés megyei lókereskedő oláh cigányok egy közössége enged betekintést abba a gazdag roma hagyományrendszerbe, melynek egyik alappillére a krís.

 

Duna Televízió díja (200.000 Ft.)

Hazatérő képek

Hazatérő képek

2003, 85'

Rendező: Magyar N. Attila

 

Kása Béla kb. 25 év alatt készített fotóiból álló gazdag válogatással indult el a forgatócsoport Erdélybe, hogy felkeresse a fényképeken látható paraszt embereket, román, cigány és magyar muzsikusokat. A fotókat látva, a szereplők szembesülnek egykori önmagukkal. A beszélgetések, emlékezések közben természetesen a hangszereket is "szóra" bírják.

 

Uránia Nemzeti Filmszínház díja (100.000 Ft.)

Távoli templom

Távoli templom

2002, 91'

Rendező: Tari János

 

A film nemzetközi alkotógárdája 14 éven át kísérte figyelemmel az egyetlen megmaradt ortodox zsinagógához kapcsolódó közösség életét. Minden évben május végén találkoznak, hogy emlékezzenek rabbijukra. A filmben különböző életutak tárulnak elénk mikor a Londonból, Tel Avivból, Jeruzsálemből, New Yorkból visszatérők a makói rabbi, Vorhad Mózes sírjánál találkoznak.

 

Magyar N. Attila Díj (megosztva) - Palantír Film Alapítvány felajánlása (100.000 Ft.)

...de majd jövőbe bevetjük...

"...de majd jövőbe bevetjük..."

2004, 44'

Rendező: Gyuris Gábor, Soós Ádám Levente

 

A folklórjáról jól ismert erdélyi község a rendszerváltást követoen drámai társadalmi és kulturális változásokon ment keresztül. Az egykor virágzó falu munkaképes lakosságának 80%-a manapság Magyarországon keresi boldogulását. Ennek tragikus következménye, hogy a széki családok többsége széthullott és a mai gyerekek sokaságát az utca, vagy jobb esetben a nagyszülők nevelik.

 

Menjünk!

Menjünk!

2003, 41'

Rendező: Andits Petra, Béres Dániel

 

A film az inter-railezők világáról próbál képet alkotni, azokról a fiatalokról, akik évről évre ellepik Európa vonatait, pályaudvarait és ifjúsági szállóit. Felszerelésük egyetlen hátizsák és egy bármely vonatra érvényes vonatjegy.

 

A zsűri elismerését kapta

Alagsor

Alagsor

2001, 50'

Rendező: Almási Tamás

 

Laci harmincezerért tud érettségi bizonyítványt, Krisztián pályacsúcsot dönt videojátékon, Imi takarítónő anyját pumpolja. Barátok, legalább is ezt mondják, tesznek a világra. Laciék lakótelepi házának pincéjében találkoznak, és néha azt hiszik, itt létrehoztak egy szigetet. Pedig csak leköltöztek, ide, a mélybe. Az alagsorba.

 

Esély - mesék

Esély - mesék

2002, 51'

Rendező: Litauszki János

 

Tizenöt évvel ezelőtt film készült arról, hogyan próbáltak az ország legeldugottabb falujában, a romák lakta Gilvánfán, a francia nyelv tanulásával kitörni a nyomorból, munkához, megélhetéshez jutni. Az alkotók megkeresték az akkori gyerekeket és megmutatják, mi történt velük illetve hogyan élnek a mai gyerekek, több-e az esélyük, mint amennyi szüleiknek volt.

 

Hogyha az Isten akarja

Hogyha az Isten akarja

2002, 15'

Rendező: Petke László

 

Őrkő cigány település Románia magyarok lakta vidékén. Az elmaradottságból csak a tanulás ad reményt a felemelkedésre. Mialatt a gyerekek az iskolában vannak, a szülők a mindennapi megélhetésért küzdenek.

 

Se künn, se benn...

Se künn, se benn...

2004, 55'

Rendező: Mohi Sándor

 

A Csiki havasok eldugott kis telepei nagy kultúrkörök határán jöttek létre az utóbbi két évszázad folyamán: katolicizmus és ortodoxia, Erdély és Moldva, magyar és román nyelv meghatározta kultúra, ahol székely, csángó és román identitás találkozik. A történelem egészen sajátos keveredést, önazonosság-tudatot alakított ki az itteni emberekben, akik hol ide, hol oda tartoztak.

 

Diákfilm Fődíj - Oktatási Minisztérim felajánlása
(50.000 Ft.)

Kultúrkép

Kultúrkép

2003, 46'

Készítette: Haragonics Sára

 

Beszélgetések a tágan értelmezett kultúra fogalomkörébe tartozó témákról 15-16 éves amerikai és magyar Waldorf-iskolás diákokkal.

 

 

 

Port.hu díja (dvd lejátszó)

Az ősz tizenkét pillanata

Az ősz tizenkét pillanata

2003, 17'

Készítette: Zomborácz Virág

 

Tizenkét pillanat, tizenkét emléktöredék fiatalságról, szerelemről, háborúról, elmúlásról és mindarról, amit egy hetvenéves asszony átélt. Lírai portréfilm nagymamámról.

 

 

Alkotói Díj

Kővári Borz Józsefnek az alábbi két filmben való részvételéért

 

Lóvásár

2002, 13'

Rendező: Varga Zsolt

Operatőr: Kővári József Borz

 

Szülőfalum vasárnap

Egy meghiúsult adás-vétel.

 

Szülőfalum vasárnap

2002, 12'

Rendező: Kővári Borz József

 

A film rendezője szülőfalujába tér vissza, és az ott élő roma közösség életpillanatait mutatja be.

 

A zsűri elismerését kapta

Lili és Anikó

Lili és Anikó

2002, 22'

Rendező: Lauder Javne Gimnázium diák alkotóközössége (Szegő Dóri - Hart Niki - Léderer András - Elek Boga)

 

Dokumentumfilm két idős asszonyról, Liliről és Anikóról. Lili a háború utolsó hónapjaiban, a nyilas terror idején hét üldözöttet bújtatott gellérthegyi villájában, köztük az akkor 18 éves Anikót, annak testvérét és édesanyját.