• Dialektus Fesztivál 2002
  • Dialektus Fesztivál 2004
  • Dialektus Fesztivál 2008
  • Dialektus Fesztivál 2009
  • Dialektus Fesztivál 2010

2007

 

Állandó támogatók

  • Nemzeti Kulturális Alapprogram
  • Magyar Mozgókép Közalapítvány
  • Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM)
  • Ferencvárosi Önkormányzat

Budapest, 2007. Április 10-14.

 

Nevezési felhívás és szabályzat

Nevezési határidő: 2006. október 20.

 

Küldetés

 

A Dialektus Fesztivál azért jött létre, hogy megmutassuk a világ kulturális sokszínűségét, azt, hogy Európa filmalkotói hogyan látják a valóságot. NINCS IZGALMASABB AZ EMBERI TÖRTÉNETEKNÉL! Az antropológiai nézőpont nem hagyományos ismeretterjesztés, nem egyszerű dokumentáció, hanem több ennél! Kaland! Közvetítés két világ, két kultúra, az ŐK és a MI között. Legyen szó akár egy amszterdami mohamedán közösségről vagy a moldvai csángók kulturális identitásáról. Ismerjük meg a világ valódi arcát!

 

Történet

 

A Dialektus Fesztivált 2002-ben és 2004-ben nemzeti fesztiválként rendeztük meg. Az előző fesztiválra 185 nevezés érkezett; 4 nap alatt 650 látogató 60 filmet nézett meg, vett részt a rendezőkkel folytatott beszélgetéseken és a szakmai kerekasztal-beszélgetésen; az Utazó Dialektus Fesztivál keretében Debrecenben, Dombóváron, Egerben, Kolozsváron és Miskolcon mutattuk be a díjnyertes filmeket.

 

Dialektus Fesztivál 2007

 

Magyarországon ezeddig nem került megrendezésre önálló nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál. A Dialektus lesz az első!

2007-ban, az előző két nemzeti fesztivál tapasztalatait felhasználva nemzetközi fesztivált hirdetünk!

 

Négy nap alatt mintegy 25 órányi európai versenyfilmet és további 25 órányi információs filmet kívánunk vetíteni.

 

A vetített filmekről esténként moderált vitát tartunk a rendezők résztvételével.

 

A fesztivál ideje alatt négy európai dokumentumfilm-fesztivál bemutatását tervezzük: International Festival of Ethnographic Film (Göttingen, Németország), Documentary Film Festival (Tartu, Észtország), International Festival of Ethnographic and Documentary Film (Cadca, Szlovákia), Documentary Film Festival (Jihlava, Csehország). A partnerfesztiválok díjnyertes filmjeit a fesztiválok igazgatói mutatják be.

 

Work-shop-ot szervezünk az európai dokumentumfilm-forgalmazásról és a magyar filmek külföldi eladásainak lehetőségeiről.

 

A fesztivált fotókiállítás és könyvbemutató, esténként etnozenei koncertek kísérik.

 

Nevezés

 

Európai gyártású produkciók nevezhetnek 2002 és 2006 között készített filmekkel (EU tagállamok, valamint Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Fehéroroszország, Horvátország, Izland, Liechtenstein, Macedónia, Málta, Moldova, Monaco, Montenegró, Norvégia, Oroszország, Románia, San Marino, Svájc, Szerbia, Törökország, Ukrajna, Vatikán). Több film is nevezhető, azonban mindegyikhez külön nevezési lapot kell kitölteni! A fiatal filmesek versenye szekcióba 25 éven aluli, európai rendezők nevezhetnek.

 

Nevezéshez szükséges:

 

 

A külföldi nevezőktől angol nyelvű kópiát és szövegkönyvet várunk!

 

A magyar nyelvű filmek esetében a film versenyprogramba kerülése esetén szintén angol nyelvű kópiát vagy angol szövegkönyvet kell leadni! (Ennek hiányában a filmet versenyprogramban nem tudjuk vetíteni!)

 

Az aláírt nevezési lapokat az alábbi címre kérjük postai úton eljuttatni:

Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány

H-1163 Budapest, Katóka u. 46.

 

Valamint e-mail-ben, a következő címre: dialektusfesztival@enternet.hu

 

Nevezési határidő: 2006. október 20. (postai bélyegzés dátuma).

Határidőn túl érkezett nevezést nem fogadunk el!

 

A versenyfilmek rendezőit vendégül látjuk a fesztivál idejére, és fedezzük étkezési, illetve szállásköltségeiket. A Budapestre való utazás költségeihez - a támogatások elnyerésének függvényében - igyekszünk hozzájárulni.

 

Zsűri

 

A filmeket előzsűri válogatja az alábbi szekciók valamelyikébe:

 

 

Az előzsűri dönthet a fesztiválra nem nevezett, de általuk valamely okból fontosnak tartott további filmalkotások információs programba történő meghívásáról is.

 

Az összes nevezett film, a fesztivál helyszínén, a videókönyvtárban megtekinthető.

 

A versenyfilmeket nemzetközi zsűri bírálja el; a fesztivál összdíjazása várhatóan 7.000 €.

 

További feltételek

 

A Palantír Film Alapítvány a nevezett filmkópiát nem küldi vissza, hanem gyűjteményében elhelyezi, és a nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárakra vonatkozó rendelkezések alapján kezeli; a film adatait a világhálón közzéteszi; a film legfeljebb 3 perces részletét a fesztivál promóciójában felhasználhatja.

 

A filmekről részletes katalógus készül, a szakmai tanácskozások szövegét egy kiadványban és az Interneten is megjelentetjük.

 

A filmek az Utazó Dialektus Fesztivál keretében hazai és külföldi helyszíneken vetítésre kerülnek.

 

Letölthető Dokumentumok