• Dialektus Fesztivál 2002
  • Dialektus Fesztivál 2004
  • Dialektus Fesztivál 2008
  • Dialektus Fesztivál 2009
  • Dialektus Fesztivál 2010

2007

 

Állandó támogatók

  • Nemzeti Kulturális Alapprogram
  • Magyar Mozgókép Közalapítvány
  • Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM)
  • Ferencvárosi Önkormányzat

Szervezők

Füredi Zoltán

Füredi Zoltán (1968), fesztiváligazgató

 

Kulturális antropológiát, mongol szakot és videókommunikáció szakot végzett. A Palantír Film Alapítvány elnöke. Filmrendező, producer, az ELTE Kulturális Antropológia Tanszék óraadó tanára. A Dialektus Fesztivál alapító igazgatója.

 

 

 

Domokos János

Domokos János (1950). művészeti vezető

 

Magyar és néprajz szakokon tanult, 1994-ben végezte az ELTE Videokommunikáció szakát. Azóta filmezik. Dokumentumfilmeket, antropológiai jellegű és kísérleti filmeket készít. Munkái tükrözik a néprajzi-antropológiai tanulmányok hatását. 1997-ben megnyerte a Magyar Filmszemle dokumentumfilm nagydíját. 1998-2000-ben a Magyar Független Film és Videó Szövetség elnöke. A Dialektus Fesztivál másik alapítója.

 

 

Komlósi Orsolya

Komlósi Orsolya (1970), fesztivál koordinátor

 

Kulturális antropológiát és olasz szakot végzett. A Palantír Film Alapítvány munkatársaként rendezvényszervezéssel, kapcsolattartással, filmterjesztéssel, gyártásvezetéssel foglalkozik. A Dialektus fesztivál állandó szervezője.

 

 

Zsűri

Bérczessy Gergely

Bérczessy Gergely (Magyarország)

 

Teológia- és videokommunikácó szakon végzett, jelenleg kommunikációs tanulmányokat folytat. Oktatott filmesztétikát, mozgóképkultúra és médiaismeretet. Évek óta filmes-televíziós újságíróként dolgozik, a Színes RTV vezetőszerkesztője.

 

Domokos János (Magyarország)

 

Gellér-Varga Zsuzsa

Gellér-Varga Zsuzsa (Magyarország)

 

Független dokumentumfilm-rendezõ, operatõr. Az ELTE Magyar Nyelv és Irodalom valamint Kommunikáció szakán végzett. A kaliforniai Berkeley egyetemen Fulbright ösztöndíjasként újságírásból szerzett Master's fokozatot dokumentumfilm-készítésre szakosodva.

 

 

Jasemova, Antonia

Jasemova, Antonia (Szlovákia)

 

Független néprajzkutató, a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzett Pozsonyban. Szlovákia legrégebbi fesztiválja, az ETNOFILM ČADCA főigazgatója 2000 óta. 1990 és 2003 között a Szlovák Televízió munkatársa, elsősorban néprajzi és szociológiai filmek koprodukciójával és promóciójával foglalkozik.

 

Komlósi Orsolya (Magyarország)

 

Könczei Csilla

Könczei Csilla (Románia)

 

Kultúrakutató, filmrendező. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem egyetemi és doktori végzettje, jelenleg tanára. Kutatási területei a vizuális kommunikáció, az etnikai és nemi kisebbségek reprezentációja, a tánc elméletei. Több önálló kötet szerzője, videómunkák, videóesszék és dokumentumfilmek rendezője.

 

Novák, Miloslav

Novák, Miloslav (Csehország)

 

A píseki Film Iskola hallgatója volt, a FAMU vágó szakán szerzett diplomát. Filmes és irodalmi lapoknak ír kritikákat. 2001 óta több díjnyertes dokumentumfilmet készített.

 

 

 

Péterffy András

Péterffy András (Magyarország)

 

A Filmművészeti Főiskola rendező-operatőr szakán végzett, majd a Balázs Béla Stúdióban, a Budapest Filmstúdióban, a MOVI-ban és a Televízióban készítette filmjeit. Később a MOVI igazgatója, az MTV főszerkesztője és a Duna TV egyik elindítója volt. Jelenleg az ELTE Kreatív média kurzusának vezetője, valamint több más egyetem és főiskola oktatója.

 

Dr. Piault, Colette

Dr. Piault, Colette (Franciaország)

 

Párizsban született, a Sorbonne-n szerzett diplomát 1963-ban. Nyugat-Afrikában, Franciaországban és Görögországban végzett terepmunkát. A Jean Rouch által vezetett néprajzi projektek résztvevőjeként Elefántcsontparton készítette Albertin & Dorcas címmel első filmjét. Görögországban hat filmet forgatott, melyek témája a vidéki élet és a migráció. Munkáiban a markáns rendezői kommentár helyett az események pontos időbeli megfigyelésére helyezte a hangsúlyt. Jelenleg a Országos Tudományos Kutatási Központ (Párizs) tiszteletbeli kutatási igazgatója. Elnöke az 1985-ben általa alapított Francia Vizuális Antropológiai Szövetségnek (SFAV).

 

Runnel, Pille

Runnel, Pille (Észtország)

 

Tanulmányok:

Munkák:

A Tartui Egyetem, Média és kommunikáció Tanszékének oktatója.

 

Dr. Tari János

Dr. Tari János (Magyarország)

 

Filmrendező és operatőr, a Néprajzi Múzeum filmstúdiójának és archívumának vezetője. A Néprajzi filmkészítés története című kiállítás rendezője, a múzeum multimédiás, illetve internetes filmkatalógusának szerkesztője. Közreműködik az archív néprajzi felvételek digitalizálásában.

 

 

Előzsűri

 

Munkatársak