• Dialektus Fesztivál 2002
  • Dialektus Fesztivál 2004
  • Dialektus Fesztivál 2007
  • Dialektus Fesztivál 2008
  • Dialektus Fesztivál 2009

2010

 

Állandó támogatók

  • Nemzeti Kulturális Alapprogram
  • Magyar Mozgókép Közalapítvány
  • Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM)
  • Ferencvárosi Önkormányzat

"myDEER" Projektfejlesztési Workshop

Megkezdődött a jelentkezés a "myDEER" Projektfejlesztési Workshopra

 

Pályázati határidő: 2010. április 16.

 

"myDEER" címmel projektfejlesztési workshopot hirdetünk a Visegrádi Alap támogatásával 2010. június 22-26-ig Budapesten, a Dialektus Fesztivál keretében.

 

Az angol nyelvű workshopra olyan európai, szerzői dokumentumfilm-projekteket várunk, amelyek előkészítési vagy gyártási fázisban vannak, s amelyek legalább két visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) helyszínein játszódnak, illetve amelyben legalább két visegrádi ország kultúrája, mindennapi élete jelenik meg meghatározó módon.
A workshop célja, hogy ösztönözze a koprodukciók létrejöttét, és olyan európai filmalkotások megvalósítását támogassa, amelyek széles körben való európai terjesztésre alkalmasak, és érzékeny képet adnak a visegrádi országok népeinek kultúrájáról, életéről, problémáiról.

 

A négy napos képzést két nemzetközileg elismert tutor, Tue Steen Müller és Péterffy András vezeti, továbbá számos nemzetközi filmes szakember tart előadást és egyéni konzultációt az egyes projektek rendezői és producerei számára.

 

A workshop pitching fórummal zárul, amelyen a résztvevők a Dialektus Fesztivál szakmai vendégei, a képzést vezető tanárok, szakértők, illetve egyéb meghívottak előtt mutatják be filmterveiket. A pitchre a négy nap alatt folyamatosan készülnek a résztvevők a képzés alapgondolatát követve: a pitching nem (csak) pénzszerzésről szól, hanem a projektfejlesztés és a rendezői koncepció kialakításának legjobb eszköze. A pitch a nagyközönség számára is nyitott.

 

Pályázati határidő: 2010. április 16.

 

A jelentkezési lapok és pályázatok elbírálása 2010. április 30-ig lezárul.

 

A részletes pályázati feltételek itt.

 

 

 

"myDEER" Projektfejlesztési Workshop

Budapest, 2010. június 22-26.

 

A Dialektus Fesztivál a Visegrádi Alap támogatásával, Magyarországon először, négynapos dokumentumfilm-fejlesztési képzést hirdet "myDEER" címmel európai dokumentumfilmes szakemberek számára.

 

A képzésen való részvételre pályázni lehet olyan szerzői dokumentumfilm projektekkel, amelyek jelenleg előkészítési vagy gyártási fázisban vannak, de forgatásuk még nem fejeződött be. A film készítői bármely európai országból érkezhetnek, azonban a pályázatra olyan projekteket várunk, amelyek valamelyik visegrádi országban kerülnek forgatásra (a helyszín lehet Csehország, Szlovákia, Lengyelország vagy Magyarország), vagy az említett országok közül valamelyik meghatározó módon jelenik meg a filmben, esetleg két V4 ország koprodukciójában készül az alkotás.
A workshopon olyan rendező-producer párosokra számítunk, amelyek mindkét tagja részt tud venni a négynapos képzésen, és jól kommunikál angol nyelven.

 

Módosított pályázati határidő: 2010. április 28.

 

A pályázathoz a következőket kell elküldeni a mydeer@dialektusfesztival.hu címre.

 

 

A workshopon résztvevő 8-12 projekt kiválasztása, illetve a résztvevők kiértesítése 2010. április 30-ig történik meg.

 

A részvételi díj (mely fedezi a képzés, a szállás és az étkezés költségeit):

melyet 2010. május 15-ig kell átutalni a Palantír Film Alapítvány számlájára.

 

Kedvezményes részvételi díjra pályázhatnak még korlátozott számban a nem uniós vagy új tagállamokból érkező projektek.

 

A képzés részletes programja, az egyéni tutorok nevei stb. május első hetében kerülnek meghirdetésre.

 

A workshopot két nemzetközi hírű szakember, Tue Steen Müller és Péterffy András vezeti.

 

"Mindig azt próbálom megértetni az emberekkel, hogy nagy különbség van a riportfilm és a szerzői dokumentumfilm között. A különbség elsősorban abban áll, hogy a szerzői dokumentumfilmben úgy érezzük, hogy valaki hozzánk szól: egy hang a filmben, egy kézjegy, egy szerzői hozzáállás - úgy érezzük, hogy valaki egy bizonyos szemszögből beszél hozzánk, és ez a valaki valamit nagyon el akar nekünk modani..."
(Tue Steen Muller)

 

"A kreatív dokumentumfilm, mint olyan, nem csak egy műfaj, egy technika, egy módszer - de a szerző lényének kisugárzása.
A "myDEER" workshop nemcsak a résztvevő projektek fejlődheséhez kínál kreatív közeget és módszertant, hanem olyan képi és kísérleti filmes eszközöket ajánl a rendezőknek és producereknek, amelyekkel egyedi történetüket univerzálissá tehetik, és utat találhatnak a nemzetközi dokumentumfilmes piacra."
(Péterffy András)

 

A Projektet támogatja a Nemzetközi Visegrádi Alap.

 

 

Partnereink:

Nemzetközi Visegrádi Alap - Visegrad Fund
Institute of Documentary Film (Cz)
Andrzej Wajda Master School of Film Directing (Pl)
Polish Institute of Anthropology (Pl)
Early Melons - Nemzetközi Diákfilmfesztivál (Sk)

 

 

Letölthető Dokumentumok